Välkommen som medlem i Öllösa
Anläggningssamfällighet och Vägförening
Den här sidan är enbart för våra medlemmar i Öllösa Anläggningssamfällighet och Vägförening. För att komma åt alla delar t. ex medlemsförteckning, måste du vara inloggad. Var vänlig och titta igenom medlemsförteckningen och kontrollera att dina uppgifter stämmer. Om du vill ändra eller uppdatera något, skicka ett mejl till admin@ollosa.se.
Du hittar instruktioner om hur man loggar in eller ändrar sitt lösenord här.
Här vill vi i styrelsen berätta om förutsättningarna för att vi ska bevara och hålla SÖRMLANDS PÄRLA levande.
Varje stugägare är automatiskt medlem i två föreningar, s.k. samfälligheter nämligen:
- Öllösa Anläggningssamfällighet och
- Öllösa Vägförening.
Genom anläggningssamfälligheten är vi gemensamt ägare till:
- Vattenanläggning med brunns och pumphus
- Promenad och motionsstigar inom området
- Tennisbana
- Ängar och gemensamma markbitar mellan tomterna
- Åkrar med en yta av ca 7 ha (utarrenderade)
- Fotbollsplan
- Bad med brygga och omklädningsrum samt förråd, torrklosetter
- Dansbana och lekredskap (på den inhägnade badplatsen)
- Diverse redskap och maskiner för skötsel av områdets anläggningar
- Fiskerätt i Kvarndammen (fiska ej vid badet!)
Allt detta sköter vi – alla tomtägare – gemensamt enligt särskilt schema som går ut varje år, det åligger alla tomtägare att hjälpa till!
Dessutom har vi två aktivitetsdagar per år – en på våren och en på hösten - då vi gemensamt hjälps åt med de större arbeten som behövs.
Genom vägföreningen förvaltar vi alla våra vägar inom området. En lokal entreprenör utför grusning och sladdning under sommaren och plogning under vintern vid behov. Sand finns utefter vägarna (i cementrören) för användning efter behov. Vägverket har ansvaret för den ”stora vägen”.
Även trivselhöjande aktiviteter kan arrangeras av föreningens aktivitetsgrupp. Ett attraktivt och modernt fritidsområde där anläggningsskötsel, miljöansvar, trivsel och barnvänlighet kombineras gynnar alla medlemmar.
Medlemsavgift
Den som äger fastigheten den 31 oktober skall betala medlemsavgift för det innevarande året. Avgiften reduceras mot att fastighetsägaren gör en arbetsinsats enligt arbetsschemat på de två årliga aktivitetsdagarna.
Vattenförsörjning
Anläggningssamfälligheten erbjuder sommarvatten, vattenförsörjningen sker genom så kallad sommarvattenledning från vattenverket, se anslagstavlorna för datum. Föreningen ansvarar för vattenledning fram till tomtgräns. Avstängningskranen vid tomtgränsen skall av tomtägaren vara riktigt isolerad för vinterkylan.
Notera att du inte får (WC) på sommarvattnet. För de fastighetsägare/medlemmar som har egen borrad brunn gäller kommunens regler för installation av WC (vattentoalett) och avlopp/rening. Avloppstank måste finnas.
Det är inte tillåtet att använda det gemensamma vattnet för bevattning eller biltvätt.
I vissa delar av området har man gått ihop och dragit en separat ledning från ån/sjön med vatten för bevattning. För dessa anläggningar uttages en särskild avgift från dem som är anslutna.
BDT
Styrelsen har beslutat om att förenkla processen kring hantering av intyg för BDT avloppsanläggningar med utmynning på föreningsmark.
Flera andra samfälligheter i Gnesta har liknande intyg.
Intyget är skickat till Gnesta kommun där det är godkänt och ni behöver inget annat intyg från styrelsen. Ni som ska anlägga nytt avlopp kan meddela era entreprenörer att intyget redan finns hos kommunen.
Tomter
Förutsättningarna för området är i dagsläget:
- På varje tomt får en huvudbyggnad och två uthus plus friggebod uppföras.
- Huvudbyggnaden får uppta en yta om högst 100 kvadratmeter och biareor en yta om högst 40 kvadratmeter plus friggebod.
- Endast enplansbyggnad får uppföras.
- Takens lutning mot horisontalplanet får icke överskrida 30 grader.
Om någon vill bygga till eller på något annat sätt ändra byggnationen på tomten måste byggnadslov inhämtas från kommunen i vanlig ordning.
På tomten får man givetvis rensa och fälla träd ”som man vill” men om solen hindras av träd på allmänningen måste styrelsens godkännande erhållas för att få avverka.
Att rensa sly är du dock mycket välkommen att göra.
Avfall
Vid försäljning måste avtal med kommunen om sophämtning överföras till den nye ägaren. Detsamma gäller givetvis avtalet med elleverantören. Kontrollera vilka förutsättningar som gäller, t.ex. tillämpar Gnesta kommun återvinningssystemen ”Gröna påsen”, röda boxen och kompostering, se http://www.gnesta.se, renhållning. Passerkort till Gnesta återvinningscentral skickas till alla fastighetsägare i kommunen.
Gemensamma ytor
Som tidigare nämnts har vi, tomtägare/medlemmar, tillsammans ansvar för alla våra gemensamma ytor. De ytorna tar vi hand om på aktivitetsdagar, genom arbetsschema och då behov uppstår. Föreningen är indelad i olika väggrupper där varje väggrupp har ett vägombud som har ansvar för arbetsschemat.
Aktivitetsdagar
Vi har två stycken aktivitetsdagar, en på våren, vanligen i slutet av april och en på hösten, i början av oktober (på grund av eldningsförbud under torrperioder). Vi samlas vid pumphuset (om inget annat angetts). Där anmäler man sin närvaro och arbetsuppgifterna för dagen delas ut av styrelsen - gruppvis/enskilt. Efter att arbetsuppgiften är avslutad samlas vi och avslutar dagen gemensamt med ex. korv, bröd och dricka.
Vägombuden har en lista på arbetsuppgifter inför aktivitetsdagen. Detta för att bättre kunna fördela och organisera arbetet för dagen, vilka verktyg/redskap som behövs etc. Förslag till åtgärder vid aktivitetsdagar mottages tacksamt, se till att anmäla dem till styrelsen i god tid innan aktivitetsdagen så att vi kan prioritera. Eventuella inköpsbehov diskuteras med styrelsen först då helst kassören. Om man inte kan närvara måste man kontakta styrelsen, man kan då få möjlighet att göra sin del en annan dag, för att få den reducerade medlemsavgiften det förutsätter då att det finns någon arbetsuppgift kvar.
Arbetsschema
I det återkommande arbetsschemat ligger badet och fotbollsplanen. Skötseln roteras på de olika väggrupperna från år till år vilket även innebär skötselfria år. Väggruppen har ansvar för skötseln perioden mellan aktivitetsdagarna, alltså främst från slutet av april till slutet av september. Vägombuden har ansvar för att fördela arbetet jämnt under säsongen för alla i sin väggrupp. Vid frågor rörande arbetsschemat, arbetsuppgifter, skötsel etc. tar man i första hand kontakt med sitt vägombud som har en detaljerad arbetsbeskrivning. Allmänna arbetsbeskrivningar ska även finnas i redskapsförråden och på anslagstavlan vid pumphuset, vägombuden kan ha tillfälliga justeringar. Vid behov av inköp av bensin, städmaterial och liknande ta kontakt med kassören.
OBSERVERA att man har skyldighet att hjälpa till oavsett hur mycket man nyttjar de olika anläggningarna!
”Då behov uppstår”
Om något plötsligt händer som vi snabbt behöver hjälp med kring våra gemensamma ytor eller anläggningar kontakta någon i styrelsen. Styrelsen avgör behovet och kontaktar berörda vägombud som i sin tur kontaktar sin väggrupp som får till uppgift att ordna problemet.
Badet
Vår badplats är inhägnad för att slippa att kanandagässen skitar ner lekplatsen och gräsmattan. Fiskeförbudet vid badplatsen och bryggan beror på att vi vill undvika att man kan få tappade krokar i fötterna när man badar. Rapportera också trasiga lekredskap och annat så att vi kan undvika onödiga olyckor.
Anläggningssamfälligheten/Vägföreningen
Stadgarna för anläggningssamfälligheten och för vägföreningen reglerar bland annat styrelsens och årsmötets befogenheter. Årsmöte hålls normalt i juni. Där väljs styrelse, revisorer, suppleanter samt funktionärer som t. ex pumphusansvariga, vägombud m.fl.
Årsmötet beslutar även om medlemsavgiften. En aktuell förteckning över de olika funktionärerna skall bifogas årsmötesprotokollet som delas ut till alla medlemmar via vägombuden.
Övrigt
Vanligen väljs en aktivitetsgruppen på årsmötet, den har till uppgift att ordna trevliga aktiviteter för alla åldrar. Utbudet varierar med dem som väljs men de senaste åren har det t.ex. varit gemensamt midsommarfirande, fotbollsturnering för både barn och vuxna och ungdomsdisco. Midsommar kan firas gemensamt nere vid badet, även här varierar utbudet varje midsommar beroende på vilka som är ansvariga.
Post
Under sommarperioden delas post ut till brevlådorna i området. Under höst, vinter och vår när väglaget är sämre lägger lantbrevbäraren posten i en brevlåda märkt ”GEMENSAM”, vid stora vägen vid tennisplan på Mjölnare Isidors Väg.
Anslagstavlor
Föreningen har ett antal anslagstavlor uppställda i området. Där sätts anslag upp om aktivitetsdagarna, olika arrangemang som aktivitetsgruppen ordnar, info om midsommar, information från styrelsen eller kommunen m.fl.
Service, butiker mm
Närmsta livsmedelsbutik med post-, apoteks- och systembolagsservice samt ATG-ombud finns i Stjärnhov. Där finns också pizzeria, bensinstation med kiosk och bilverkstad med mera. Närmaste större tätorter är Malmköping (2,5 mil), Gnesta och Flen (ca 3 mil vardera). Från Gnesta kan man resa med pendeltåg och regionaltåg till Stockholm.
Sjukvård
I Gnesta finns en vårdcentral samt en i Malmköping (ca 2,5 mil) som oftast tar emot efter tidsbeställning.
Närmaste akutsjukhus
Akutsjukhus finns i Södertälje, Eskilstuna och i Nyköping. Tag för vana att alltid ringa först då regler och tider ändras ofta!
Sörmlands Pärla
Styrelsen för Öllösa Anläggningssamfällighet och Vägförening
Har du synpunkter kring vår hemsida får du gärna lämna en kommentar.